Verdunnen, verdunnen, verdunnen

Als je eenmaal in de wereld van de etherische oliën duikt, zul je al gauw merken dat er 1001 adviezen te vinden zijn. Helaas heel vaak adviezen die niet veilig zijn. Of soms zelfs ronduit gevaarlijk. 
Uiteindelijk moet iedereen hierin zelf keuzes maken, maar zeker ook hier geldt, wat mij betreft: ‘better safe than sorry’. 
In deze blog wil ik het gaan hebben over de ‘do’s’ and don’ts’ van het veilig gebruik van etherische oliën op de huid. 

‘Better safe than sorry’

 

Ik, als Est Pura, vind het belangrijk dat de oliën die ik verkoop gebruikt kunnen worden op een verantwoorde en veilige manier. Op elk flesje staat een veiligheidswaarschuwing en een advies over gebruik van de olie. Ook in de webshop staat er bij elke olie onder het tabblad ‘Product details’ extra informatie voor het gebruik van de olie. 

Het veilig gebruiken van etherische oliën en verdunnen zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doe je dit niet, gebruik je de olie meteen uit het flesje, dan kan dat direct zorgen voor een gevoelige, geïrriteerde huid. Of erger.
Volgens de wereldberoemde aromatherapeut en veiligheidsspecialist op het gebied van etherische oliën Robert Tisserand, heeft het verdunnen van etherische oliën twee belangrijke redenen.


1: huidreacties voorkomen: irritatie, sensibilisatie en fototoxiciteit.
2: om systemische toxiciteit te vermijden, zoals foetotoxiciteit, hepatotoxiciteit, carcinogeniteit en neurotoxiciteit.
Huidreacties zijn duidelijk wanneer ze optreden, maar systemische toxiciteit is dat misschien niet. Huidreacties zijn volledig afhankelijk van verdunning en er bestaan ​​veiligheidsrichtlijnen om het risico te minimaliseren.

Maar waarmee verdun je dan de etherische oliën? Vaak wordt dit een basisolie of draagolie genoemd. En daar heb je er heel veel van. 
Vaak wordt er gefractioneerde kokosolie (FCO) gebruikt, maar ook jojoba-olie, druivenpitolie en zoete amandelolie kunnen worden gebruikt. Elke basisolie heeft zo z’n eigen unieke eigenschappen en elke huid kan op verschillende momenten een andere basisolie nodig hebben. 
Met het goed verdunnen zorg je ervoor dat de kans op nare reacties tot een minimum worden beperkt. Daarbij zorgt de basisolie er ook voor dat alles goed verdeeld wordt en je daarmee dus een groter gebied van de huid kunt voorzien van de nog steeds krachtige werking van etherische oliën.
Naast basisoliën zijn er nog meer opties om etherische oliën te verdunnen. Ook bepaalde lotions, cremes, boters, shampoos, conditioners, castillezeep en aloëgel zijn geschikte keuzes.

Plant Therapy, en Est Pura, hanteren de verdunningsaanbevelingen die gegeven worden door het Tisserand Institute.
Deze verdunningen zijn benaderingen en afgerond naar hele druppels.
Een druppel is natuurlijk nooit een exacte meting. Het is afhankelijk van de grootte van de druppelopening en de viscositeit van de olie.
De hierna genoemde percentages impliceren niet dat elk percentage in alle situaties veilig is voor alle etherische oliën.

1% verdunning
Deze verdunning wordt aanbevolen voor kinderen ouder dan 2 jaar, gezichtstoepassingen, langdurig gebruik en dagelijks gebruik.

  •  10 ml. / 2 theelepels = 3 druppels
  •  15 ml. / 3 theelepels / 1 eetlepel = 4 druppels
  •  30 ml. / 6 theelepels / 2 eetlepels / 1 oz. = 9 druppels

2% verdunning
Deze verdunning wordt aanbevolen voor bad- en lichaamsproducten en voor regelmatig dagelijks gebruik. Veel van de KidSafe blends hebben een verdunningsaanbeveling van 2-5%. Deze verdunningen zijn goed te gebruiken bij kinderen onder de 10 jaar voor kleine gedeeltes  van de huid of bij acute situaties. 
Est Pura, Plant Therapy en Tisserand raden aan om altijd te beginnen met een lage aanbevolen verdunning en vervolgens, indien nodig, dit te verhogen.

  •  10 ml. / 2 theelepels = 6 druppels
  •  15 ml. / 3 theelepels / 1 eetlepel = 9 druppels
  •  30 ml. / 6 theelepels / 2 eetlepels / 1 oz. = 18 druppels

3% verdunning
Deze verdunning wordt aanbevolen voor specifieke plaatselijk ongemakken

  •  10 ml. / 2 theelepels = 9 druppels
  •  15 ml. / 3 theelepels / 1 eetlepel = 13 druppels
  •  30 ml. / 6 theelepels / 2 eetlepels / 1 oz. = 27 druppels

5% verdunning
Deze verdunning wordt aanbevolen voor kortdurend gebruik voor een specifiek probleem. Niet langer dan 2 weken gebruiken. 

  •  10 ml. / 2 theelepels = 15 druppels
  •  15 ml. / 3 theelepels / 1 eetlepel = 22 druppels
  •  30 ml. / 6 theelepels / 2 eetlepels / 1 oz. = 45 druppels

10% verdunning
Deze verdunning wordt aanbevolen voor kleine probleemgebieden en acute situaties.

  •  10 ml. / 2 theelepels = 30 druppels
  •  15 ml. / 3 theelepels / 1 eetlepel = 45 druppels
  •  30 ml. / 6 theelepels / 2 eetlepels / 1 oz. = 90 druppels

Een goede vuistregel, en makkelijk te onthouden, is om één druppel etherische olie per theelepel basisolie te gebruiken om een verdunning van 1% te verkrijgen. 
Als je een verdunning van 0.5% nodig hebt, zul je het aantal theelepels basisolie moeten verdubbelen omdat je geen halve druppels kunt doseren. In dit geval gebruik je dan dus één druppel etherische olie per twee theelepels basisolie voor een verdunning van 0.5%
Indien je het aantal druppels etherische olie moet afronden, rond dan altijd af naar beneden. Zo zit je altijd aan de veilige kant. 

Jonge kinderen hebben een dunne, poreuze huid. Deze absorbeert alles wat er op wordt aangebracht. Het wordt daarom ook afgeraden om etherische oliën op de huid aan te brengen van premature baby’s. 
Voor voldragen baby’s in de leeftijd van 0-3 maanden wordt een verdunning van 0.1% – 0.2% aangeraden. Dit komt overeen met 1 tot 2 druppels etherische olie per 30ml basisolie bij gebruik voor het hele lichaam. Voor hele kleine stukjes huid mogen dit, bij kortdurend gebruik, 3 tot 9 druppels per 30ml. basisolie zijn.
Bij gebruik van etherische oliën bij kinderen onder de 2 jaar, wordt er sowieso aangeraden een gecertificeerd aromatherapeut te raadplegen om te helpen beslissen wat, en of dit, de meest veilige en effectieve manier van handelen is.
Voor kinderen van 3-24 maanden wordt een verdunning van 0.25% – 0.5% aangeraden. Dit komt overeen met 2-4 druppels etherische olie per 30ml. basisolie bij gebruik voor het hele lichaam. Voor kleine stukjes huid mogen dit, bij kortdurend gebruik, 9-27 druppels etherische olie per 30ml. basisolie zijn.
Voor kinderen van 2-6 jaar wordt een verdunning van 1% – 2% aangeraden, Dit komt overeen met 9-18 druppels etherische olie per 30ml. basisolie bij gebruik voor het hele lichaam. Voor kleine stukjes huid mogen dit, bij kortdurend gebruik, 9-45 druppels etherische olie per 30ml. basisolie zijn.

 

Mocht je nu toch nog pure, onverdunde etherische olie willen gebruiken op de huid, contacteer dan eerst een gecertificeerd aromatherapeut.
Er zijn enkele specifieke situaties waarbij het gebruik van onverdunde etherische olie geschikt kan zijn. Een plotselinge verbranding na het aanraken van een hete pan of een insectenbeet zijn daar beide een voorbeeld van. Hierbij kan kortdurend het gebruik van onverdunde etherische olie ondersteunend bij het herstel zijn.  

Als je een behandeling met voorgeschreven medicatie volgt, epilepsie of astma hebt, een verzwakt immuunsysteem hebt, zwanger bent, borstvoeding geeft of twijfelt over hoe een etherische olie je gezondheid negatief kan beïnvloeden, vraag dan advies aan je  behandelend arts

Als je een etherische olie voor het eerst op de huid wilt gebruiken, wordt er aangeraden eerst een druppel verdunde olie op de binnenkant van de elleboog aan te brengen. Als er binnen 24 uur geen reactie optreedt, dan is de kans op een overgevoeligheidsreactie klein. 

. ** Het hierboven gedeelde advies is niet bedoeld om een ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen, en is ook niet bedoeld om goed medisch advies te vervangen. Ben je onder behandeling van een arts, dan raden we altijd aan om je arts te raadplegen voor het gebruiken van etherische oliën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *