Ylang Ylang

||YLANG YLANG – Cananga odorata||

De Ylang Ylang bloemen worden ook wel de ‘bloemen onder de bloemen’ genoemd. En niet onterecht, vanwege hun prachtige verschijning en erg aanwezige aroma.

Ylang Ylang etherische olie is er in een aantal ‘soorten’. Geen verschillende planten, maar wel verschillende fracties. Dit heeft te maken met het destillatieproces.
Een tijd terug schreef ik al uitgebreider over hoe stoomdestillatie in z’n werk gaat. Bij de Ylang Ylang bloemen kunnen er tot wel 4 verschillende fracties etherische olie ontstaan.
Zo heb je de Ylang Ylang Extra, Ylang Ylang I, Ylang Ylang II, Ylang Ylang III en Ylang Ylang Compleet.

Ylang Ylang Extra: Na een korte periode van destilleren, zo’n 1,5-3 uur, wordt de etherische olie van het water gescheiden. Dit is de etherische olie die dus al snel vrijkomt tijdens het destilleren. Deze bevat met name veel Linalool (Esters en Ethers, daarover verderop meer uitleg). De Ylang Ylang Extra wordt met name gebruikt in de parfumindustrie vanwege het sterk bloemig aroma.

 

Ylang Ylang I: Na in totaal zo’n 5 uur destilleren wordt de etherische olie van het water gescheiden.

Ylang Ylang II: Na in totaal 5-12 uur destilleren wordt de etherische olie van het water gescheiden.

Ylang Ylang III: Na in totaal 16-20 uur destilleren wordt de etherische olie van het water gescheiden.

De drie opeenvolgende gradaties bevatten o.a. steeds meer Germacrene D (Sesquiterpenen), dit zijn zwaardere moleculen die meer tijd nodig hebben tijdens het hele destillatieproces en hebben een steeds minder sterk bloemig aroma.

 

Ylang Ylang Compleet is een destillaat van de Ylang Ylang bloemen zonder onderbrekingen of scheiden van de etherische olie en water. Daarin zitten dus alle inhoudstoffen bij elkaar en wordt ook wel de meest ‘ronde etherische olie’ van de vijf genoemd.

Deze etherische olie wordt ook het vaakst als therapeutische etherische olie ingezet.

 

Zowel de inhoudstof Linalool als Germacrene D hebben de eigenschap om te kalmeren, zijn ontsteking remmend en zijn verzachtend bij krampen.
Terwijl de Esters een meer opwekkend effect op de emotie hebben, hebben Sesquiterpenen juist een meer stabiliserend effect op de emotie en zijn huidgenezend. De Ylang Ylang Extra wordt door het opwekkende effect van de Esters dan ook vaker therapeutisch ingezet bij sombere/depressieve klachten. Terwijl de huidverzorgende en -genezende effecten die Ylang Ylang Compleet kan bieden vaker wordt ingezet voor topisch gebruik van de etherische olie.

 

Ylang Ylang heeft dus vijf verschillende gradaties, maar de meest verkochte etherische oliën zijn de Compleet en de Extra.

 

Ylang Ylang is, naast de bovengenoemde ondersteunende eigenschappen, ook een sterk afrodisiacum. Dat maakt dat deze etherische olie, verdund in een basisolie of in een DIY bodybutter/creme, ook zeer geschikt is voor een romantische massage of ’s avonds in de diffuser i.c.m. bijvoorbeeld Sandelhout en Bergamot.

 

Voor 1 liter Ylang Ylang etherische olie is maar liefst 50 kilo bloemen nodig. Naast deze hoeveelheid komt het erg nauw wanneer er geoogst wordt. Dit wordt eigenlijk altijd voor 10.00u gedaan omdat door de steeds warmer wordende zon de hoeveelheid etherische olie afneemt in de bloemen. Daarnaast is het moment dat de bloemen rijp zijn voor de oogst ook zeer van belang en moet er na het oogsten zo snel mogelijk gedestilleerd worden. Hoe langer er gewacht wordt, hoe lager de opbrengst van de etherische olie.

Dit wetende, maakt hopelijk dat mensen nog duurzamer om zullen gaan met deze bijzondere etherische olie.

 

Heb jij Ylang Ylang etherische olie al eens geprobeerd (en welke gradatie)? Wat vind je van deze etherische olie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *