Vitamines en Etherische olie

||VITAMINES||

De laatste tijd poppen daarover veel berichten en stories op via Instagram en Facebook en kreeg ik daar wat vragen over.


Bevatten etherische oliën vitamines?

 

Het korte antwoord daarop is ‘nee’. Etherische oliën bevatten geen vitamines (en mineralen).

Omdat er vragen over kwamen en ik het her en der voorbij zag komen, dat het gepromoot wordt om etherische oliën in te nemen om zo je lichaam een boost aan vitamines en mineralen te geven, wil ik er graag wat over schrijven.

Sowieso ben ik, zoals je wellicht weet als je me al langer volgt, geen voorstander van het zomaar innemen van etherische oliën. Niet als daar geen goede reden voor is en er geen andere opties zijn. En niet zonder erkend aromatherapeut. Daar kun je in verschillende posts ook uitgebreider uitleg over vinden.

Maar het statement dat het je lichaam een boost geeft, o.a. aan vitamines en mineralen, is onwaar.

Etherische oliën zijn namelijk vluchtige stoffen, ze vervliegen i.c.m. zuurstof, daarom is het aan te raden de doppen direct weer op de flesjes te draaien als je ze gebruikt hebt.

Maar daarnaast zijn vitamines altijd of vet oplosbaar of water oplosbaar. En dat bevat etherische olie allebei niet.

Etherische oliën worden in het meest van de gevallen gewonnen door stoomdestillatie, citrus etherische oliën worden meestal gewonnen door koude persing van de schil.

Vet oplosbare vitamines zijn te groot om opgenomen te worden door de etherische olie moleculen, de water oplosbare vitamines, als deze al zouden achterblijven in het gecondenseerde water na het destilleren, want de meeste vitamines kunnen niet goed tegen verhitten, worden met het water weer gescheiden van de etherische olie. En ook na koude persing worden de vocht/water onderdelen gescheiden van de etherische olie omdat je een pure etherische olie over wilt houden.

Etherische olie van Citroen of Sinaasappel bevat met name veel Limoneen (een terpeen). Limoneen bevat geen vitamine C en is ook niet hetzelfde als vitamine C (of welke andere vitamine dan ook!)

Leuk weetje:
Water oplosbare vitamines zijn o.a.: C, B-complexen en Foliumzuur
Vet oplosbare vitamines zijn o.a.: A, D en K

Wil je je lichaam graag extra vitamines en mineralen geven, gebruik dan verse (rauwe) groente en fruit of slik indien nodig/gewenst een goed en zuiver supplement. Etherische oliën zijn prachtige producten maar zeker geen vervanging voor gezonde voeding.
Wil je je water fris en fruitig laten smaken, gebruik dan vers fruit. Een schijfje citroen, sinaasappel en wat munt bijvoorbeeld. Maar geen etherische oliën. Naast dat ze dus geen toegevoegde waarde hebben qua vitamines, mengen ze ook niet met water wat kan zorgen geïrriteerde slijmvliezen, of erger. Gebruik de juiste producten op de juiste manieren. Je lichaam is je dankbaar!

Een reactie op “Vitamines en Etherische olie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *