Master Blend

Ik deel op social media regelmatig diffuser blends of diffuser master blends. En daar zit wel enig verschil in.
Een diffuser blend is een blend van een aantal druppels etherische olie die je direct in de diffuser met water kunt doen.
Een diffuser master blend bestaat uit teveel druppels om allemaal direct in je diffuser te doen.

Om veilig gebruik te maken van etherische oliën kun je namelijk niet onbeperkt druppels toevoegen aan je DIY recept of diffuser.

Maar om een mooie balans te krijgen als je een eigen blend (samenstelling) maakt, heb je soms meerdere single (enkelvoudige) etherische oliën nodig.

Daarnaast ontwikkeld een geur zich ook na verloop van tijd. Zomaar op de gok een aantal druppels etherische olie toevoegen aan je recept of diffuser kan ook tegenvallen. Dan moet je wellicht wat extra druppels van een of meerdere van de singles toevoegen om de balans te herstellen, maar vaak heb je dan geen veilig verdunningspercentage meer of veel te veel druppels in je diffuser, wat naast eem veel te sterke geur ook veiligheidshalve niet aan te raden is.

Een oplossing daarvoor is om eerst een master blend te maken. Dit is eigenlijk een zelfgemaakte mini blend die je het makkelijkst maakt in een leeg druppelflesje.

Omdat je in het flesje verschillende druppels single etherische olie laat samenkomen, kan de samengestelde geur zich ontwikkelen en echt samensmelten.

Wil je graag een frisse fruitige blend, dan zul je meer citrusoliën gebruiken en minder van de bloemige of aardse oliën, terwijl je deze in beperkte mate misschien toch toevoegt aan je master blend omdat het zorgt voor een goede balans.

Is je master blend naar wens, dan kun je daarvan het juiste aantal druppels gebruiken in je DIY recept of diffuser.
Zo kan je bijvoorbeeld 4, 5 of 6 verschillende single etherische oliën gebruiken in je master blend, maar van het eindresultaat toch maar 3 druppels gebruiken.

Wat is jouw favoriete zelfgemaakte blend?
Deel je ’em in de reacties met me?

Enjoy Blending!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *