Destilleren, of toch niet?!

Als het gaat over hoe etherische oliën in de flesjes en vervolgens bij jou thuis komt, gaat het eigenlijk altijd over het destilleren van plant materiaal.

Maar wist jij dat er nog een aantal andere manieren zijn om etherische oliën uit plant materiaal te krijgen? Eigenlijk hebben een aantal eindproducten daardoor ook een andere naam, waaronder Abolute/Absolue en Co2 extract. Deze andere manieren worden gebruikt omdat bepaald plantmateriaal niet geschikt is voor stoom destillatie of omdat er daardoor een ander, soms beter, product overblijft.

In deze blog leg ik in het kort een aantal verschillende manieren uit.

Stoom destilleren

Hierover schreef ik vorig jaar een uitgebreidere blog, deze vind je hier.
Bij stoom destilleren wordt het plantmateriaal in grote vaten gedaan en wordt er door middel van water, wat aan de kook gebracht wordt, stoom door het plantmateriaal gevoerd. Hierdoor komt er onder andere etherische olie vrij wat met de stoom door buizen vervoerd wordt en waar de stoom langzaam wordt afgekoeld. Doordat de stoom afkoelt, condenseert, de etherische olie met water opgevangen wordt in een ander vat en omdat water en etherische olie niet mengen, kan het daar van elkaar gescheiden worden. Zowel de etherische olie als het water, ook wel hydrolaten of hydrosols genoemd, worden daarna gebruikt.
Hierna volgen er, net als bij de andere manieren om de etherische olie te verkrijgen, nog allerlei tests en controles voor het daadwerkelijk in de flesjes wordt gedaan voor de verkoop.

Koude persing

Naast stoom destilleren is koude persing een van de meest bekende manieren om etherische olie te verkrijgen. Koude persing wordt gebruikt bij citrus vruchten. Omdat de etherische olie zich in de schil bevindt en omdat op deze manier alle bestanddelen goed bewaard worden, is koude persing bij citrus vruchten het meest voorkomend.

De citrus vruchten gaan in een soort machine die zorgt dat door middel van kleine gaatjes maken in de schil, de etherische olie vrijkomt. In het proces wat volgt, wordt er water toegevoegd om zo tijdens de persing de olie los te weken uit de schillen. Hierna wordt alles gefilterd en blijft er ook bij deze methode water met etherische olie over. Dit wordt van elkaar gescheiden om de etherische olie te kunnen gaan gebruiken.
Bij citrus vruchten is er ook de mogelijkheid om de etherische olie via stoom destillatie te verkrijgen. Het voordeel is dat deze daardoor geen fototoxische reactie meer zullen geven. Wil je daar meer over lezen, klik dan hier.

Solvent extractie

Als er gewerkt wordt met de solvent extractie, worden er voedselveilige oplosmiddelen gebruikt om de etherische olie uit het plantmateriaal te krijgen. Dit wordt vaak gedaan bij kwetsbaar plantmateriaal wat niet goed bestand is tegen de stoom destillatie, zoals bijvoorbeeld rozenblaadjes of jasmijnbloemen. Maar ook bij sommige harsachtige planten wordt deze manier gebruikt.

Bij deze manier wordt het plantmateriaal samen met het oplosmiddel in een vat gedaan om te weken. Dit levert een aromatisch wasachtig materiaal op wat ook wel ‘concrete’ genoemd wordt. Hierna wordt er in een ander vat door middel van warmte en alcohol gezorgd dat de etherische olie los komt van de wasachtige concrete. Hierna wordt de etherische olie in een ander vat weer afgekoeld, terwijl de alcohol in het eerdere vat achterblijft.

Eenmaal afgekoeld blijft het eindproduct over, de Absolute, of Absolue.

Deze manier van extraheren zorgt voor een fijner en delicater aroma en bij het juist handelen tijdens dit proces wordt blijft er zuivere absolute over.

CO2 extractie

De etherische olie die verkregen wordt via CO2 extractie, ook wel CO2 extracten genoemd, lijken veel op de stoom gedestilleerde varianten. Het grootste verschil is dat bij CO2 extractie geen hitte nodig is waardoor bepaalde bestanddelen (inhoudstoffen) van de etherische olie beter bewaard blijven of in andere verhoudingen voorkomen in het eindproduct. Dit alles ligt dichter bij het originele plantmateriaal.

CO2 extracten worden verkregen doormiddel van superkritische CO2 extractie. Dit houdt in dat CO2 (kooldioxide), wat gasvormig is, onder zulke hoge druk wordt gebracht waardoor het een mix van eigenschappen wordt van zowel vloeibaar en gasvormig. Dit wordt ook wel de superkritische fase genoemd, waardoor er een soort non-toxische oplossing ontstaat waarbij de etherische olie gewonnen kan worden. Als de druk hierna verminderd wordt, verdampt de CO2 en neemt zijn oorspronkelijke gasvormige toestand weer aan, hierna kan er in een ander vat de etherische olie opgevangen en afgetapt worden, het CO2 extract.

Deze vier beschreven vormen zijn de meest voorkomende vormen om etherische oliën, absolutes en CO2 extracten te verkrijgen.

Bijzondere processen. En met deze informatie in mijn achterhoofd gebruik ik de bijzondere eindproducten met nog meer zorgvuldigheid.

Wist jij van deze verschillende processen?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *