Reukverlies

Nadat er de afgelopen maanden meerdere emails over gestuurd zijn met vragen rondom reukverlies als gevolg van een besmetting met het SARS-CoV-2 virus en het oplopen van COVID-19, heb ik de afgelopen weken dit stuk geschreven.
Er is namelijk steeds meer bekend over hoe je ook op een natuurlijke manier het reukverlies kunt ondersteunen naar mogelijk (deels) herstel.
 
Eerst een stukje theorie. De reukzin van de mens, ook wel olfactorisch vermogen genoemd, is het vermogen om te ruiken.
Daarnaast hebben we ook een olfactorisch geheugen. Dat maakt dat je je soms geuren kunt herinneren van lang geleden en dat deze bepaalde emoties oproepen.
Het kunnen ruiken van geuren komt doordat de geurmoleculen de neus binnenkomen en daar opgevangen worden door trilhaartjes en, als een soort puzzelstukje, passen op de geur-receptoren in het slijmvlies aan de binnenkant bovenin de neus (het reukepitheel).
Deze zorgen er dan vervolgens weer voor dat het signaal (via het Nervus Olfactorius en het Bulbus Olfactorius) naar de hersenen gaat en als dit signaal vaak genoeg wordt doorgegeven, ga je de geur waarnemen.
 
Terug naar het reukverlies wat er in het afgelopen jaar bij veel mensen, al dan niet voor langere tijd, optrad na een besmetting en het oplopen van COVID-19, maar dit kan ook ontstaan door andere virussen die bijvoorbeeld een verkoudheid veroorzaken.
Het reukverlies waar ik de afgelopen tijd emails over ontving, ontstaat mogelijk (het is nog niet met zekerheid vastgesteld, er wordt nog veel onderzoek naar gedaan) doordat er een soort ontsteking ontstaat waardoor de reukzenuwcellen hun trilhaartjes kwijtraken die de geurmoleculen moeten opvangen.
Je hoort eigenlijk altijd dat het om geur- en smaakverlies gaat. Hoe dit kan? Smaak heeft een heel groot gedeelte te maken met geur.
Als je bijvoorbeeld je eten kauwt, komen er ook geurmoleculen vrij. Deze gaan via de achterkant van je mondholte ook naar het reukepitheel, waar ze dan vervolgens dezelfde route afleggen zoals hierboven beschreven.
 
Omdat het in het meest van de gevallen niet gaat om blijvende schade is er ook op een natuurlijke manier ondersteuning mogelijk om te proberen om dit reukverlies te herstellen.
 
Er zijn inmiddels verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan, of gaande, hoe je met vier verschillende soorten geuren (die een hoog gehalte hebben aan zeer uiteenlopende inhoudstoffen) dit kunt ondersteunen.
Al in 2009 heeft de Duitse proffessor Thomas Hummel (verbonden aan de universiteit van Dresden) een training ontwikkelt om na geurverlies dit door middel van de vier geuren de geurreceptoren te prikkelen en te trainen. Dit wordt gedaan door twee keer per dag een aantal minuten de tijd te nemen om de vier verschillende geuren bewust en goed via de neus in te ademen.
 
Deze vier geuren en het trainen kan heel goed met vier verschillende soorten etherische oliën.
Omdat niet elke etherische olie geschikt is voor elk persoon (i.v.m. bijvoorbeeld medicatie, medische aandoeningen, zwangerschap, kinderwens en/of borstvoeding) is het goed om als je te maken hebt met geur- en smaakverlies ten gevolge van het oplopen van COVID-19 dit in overleg en onder begeleiding te doen van een aromatherapeut.
 
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, wil je graag meer informatie of deze geurtraining inzetten omdat je te maken hebt met geur- en smaakverlies?
Stuur mij dan een mailtje en dan kijk ik graag samen met je naar de mogelijkheden, want indien het bij je past kun je via Est Pura de juiste producten, inclusief uitgebreide informatie en regelmatig contact, aanschaffen en thuis aan de slag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *