De diffuser

diffuser Julia

Een van de meest voorkomende manieren om etherische olie te gebruiken is door middel van een diffuser (vernevelaar). Maar wat is een diffuser en hoe werkt het precies? Dat wil ik jullie in deze blog graag uitleggen.

De meeste diffusers die makkelijk te verkrijgen zijn, zijn ultrasone diffusers. Deze diffusers maken gebruik van ultrasone trillingen die een klein plaatje in de binnenkant van de diffuser laat trillen. Omdat dit plaatje onder het water met etherische olie zit en heel snel trilt, veroorzaakt dit een fijne nevel die het water met de etherische olie de lucht in stuurt. 
Inmiddels zijn er veel verschillende soorten diffusers op de markt. Verschillende modellen, maten, kleuren en met allerlei functies. 

Een aantal functies die er op de meeste diffusers ztten: 

  •  Timerfunctie (bijv. 1u, 2u, 4u, onbeperkt);
  •  Lamp/licht functie;
  •  Intervalfunctie (10min. aan – 20min. uit – enz);
  •  Automatisch uitschakelen wanneer het water bijna op is.

Zeker de laatste 2 functies zijn aan te raden. Daar kom ik later in de blog nog op terug.
Belangrijk is het om te kijken naar de inhoud en de uitstoot van de diffuser. De inhoud bepaalt hoe lang de diffuser aan kan blijven, zonder dat je deze tussendoor moet bijvullen. De uitstoot wordt aangegeven met het aantal m2 waarvoor de diffuser geschikt is. Zo heb je difussers geschikt voor kleine ruimtes zoals een slaapkamer en diffusers geschikt voor grotere ruimtes zoals een woonkamer. Deze hebben dan een grotere/krachtigere uitstoot  van de nevel.

Het gebruik van de diffuser is niet heel erg ingewikkeld. 
Vul het waterreservoi, maar nooit hoger dan staat aangegeven aan de binnenkant van de diffuser of in de handleiding. Minder mag wel, meer wordt afgeraden omdat de diffuser dan niet goed kan werken of zelfs water spuit i.p.v. een lichte nevel. 
Kraanwater werkt trouwens prima, tenzij anders aangegeven staat in de handleiding, maar dat ben ik zelf nog niet tegengekomen in de afgelopen jaren.  
En dan het toevoegen van de etherische oliën. Of je nu kiest voor een olie om de luchtwegen te ondersteunen, om rust en een ontspannen sfeer te bevorderen vlak voor het slapen gaan of om een positieve sfeer te creëren; de opties zijn eindeloos. Let wel altijd goed op of de oliën geschikt zijn voor diegene die in de ruimte zijn waar de diffuser gebruikt gaat worden, zoals kinderen, zwangere vrouwen of huisdieren.  

Afhankelijk van welke oliën je gebruikt (licht, medium of sterk aroma) bepaal je het aantal druppels olie die je toevoegt aan het water. 
Gemiddeld kun je, om veilige te diffusen, tussen de 3 en 8 druppels etherische olie toevoegen,
Maar ook hier geldt: begin aan de lage kant als je niet zeker weet hoe de geur zich zal verspreiden. Toevoegen kan altijd nog. Er weer uithalen niet. 

En dan nu, het inschakelen van de diffuser. En daarmee wil ik terugkomen op 2 punten die ik eerder al noemde. De intervalfunctie en het automatisch uitschakelen bij een te laag waterpeil in het reservoir.

Om sensibilisatie/overgevoeligheidsreactie en gewenning te voorkomen en omdat we na ongeveer 20 minuten ‘geurblind’ worden als we continu in dezelfde ruimte zijn als waar de diffuser aanstaat, is het raadzaam om een diffuser met een intervalfunctie te gebruiken. Idealiter staat de diffuser 10-20 minuten aan, waarna deze voor eenzelfde tijd/30 minuten zichzelf uitschakelt, om daarna weer voor 20 minuten aan te gaan, enz. Dit kun je een paar keer herhalen, hierna is het voor je lichaam fijn om even rust te hebben. Je lever moet namelijk de etherische olie verwerken omdat dit niet-lichaamseigen stoffen zijn die omgezet moeten worden om goed afgebroken te kunnen worden.
Hiermee zorg je niet alleen voor minder kans op overgevoeligheidsreacties en heeft je lever het wat minder druk, maar doe je ook nog eens langer met je etherische oliën, omdat je minder snel nieuw water en etherische olie hoeft toe te voegen. Win-Win.
De meeste diffusers hebben een automatische uitschakelfunctie. Deze zorgt ervoor dat de diffuser automatisch stopt met diffusen op het moment dat het waterpeil in het reservoir te laag is. Hierdoor zal de diffuser nooit droog komen te staan met daarmee kans op oververhitting, wel zal er in de meeste diffusers een klein laagje water overblijven, dat is water wat weer neerslaat na het uitschakelen van de diffuser.

De momenten dat je een diffuser kunt gebruiken zijn geheel afhankelijk van je eigen wensen, van wie er op dat moment aanwezig zijn en van wat je wilt bereiken met het diffusen op dat moment.
De een vindt het fijn om de hele dag door af en toe de diffuser te gebruiken en daarbij verschillende etherische oliën af te wisselen, een ander vindt het enkel fijn om er de ochtend mee te beginnen, de dag mee af te sluiten of om ‘s nachts te gebruiken in de slaapkamer. 
En dan is er nog het stukje ‘wat wil je bereiken’ en welke etherische olie kun je daarvoor gebruiken. Wil je een ontspannen sfeer creëren, dan zijn opwekkende oliën zoals Munt niet het meest geschikt. Wil je juist energieke aroma’s gebruiken, dan zijn oliën zoals Vetiver of Cederhout daar niet het meest geschikt voor. Bij de meeste oliën in de webshop staat beschreven waarvoor deze het beste gebruikt kunnen worden.
Kom je er niet helemaal uit, stuur me dan gerust een berichtje via   Ik denk graag met je mee.

Om lang te kunnen genieten van je diffuser, is het verstandig deze regelmatig schoon te maken. Dit kan dagelijks door het waterreservoir even om te spoelen (Let op! nooit de hele diffuser onder water houden of onder stromend water houden) en droog te maken met een zachte doek.
1x per maand is het verstandig om de diffuser eens grondig te reinigen. In de meeste handleidingen staat beschreven hoe dit moet.
Vaak kan dit door de diffuser met een laagje water en een eetlepel natuurazijn voor zo’n 10 minuten te laten diffusen. Doe dit echter wel op een goed geventileerde plek, bijvoorbeeld bij een raam wat een stukje open staat of in de keuken bij de achterdeur.
Mocht je diffuser het niet goed doen, probeer dan altijd eerst grondig te reinigen. Vaak lost dat het probleem al op.

En dan ‘last but not least’:

Schakel je diffuser in en geniet van de heerlijke aroma’s met bijbehorende ondersteunende werking! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *