Fototoxiciteit

Lente – Zomer – Altijd

Citrusoliën zijn een van de meest gebruikte etherische oliën die er zijn. Met hun veelal frisse en soms ietwat zacht zoete aroma zijn ze ideaal te combineren met een wat zwaarder aroma. En sowieso, als een etherische olie je qua geur niet zo ligt, maar de ondersteunende werking wel, dan is het toevoegen van een druppel citrusolie vaak voldoende om het aroma wat aangenamer te maken.

Zeker in de lente en de zomer zijn citrusoliën geliefd bij veel etherische olie gebruikers. Naast de positieve werking in bijvoorbeeld een anti-muggen spray, het opbeurende effect in de diffuser of het verfrissende aroma in een linnen spray heeft etherische olie van citrussen ook een andere kant. Niet per se een negatieve kant, maar wel een waar je rekening mee moet houden. Zeker in de lente en de zomer. En dat is de fototoxiciteit van citrusoliën.

De wat?
De fototoxiciteit!

Dit houdt in dat de stoffen in citrusoliën de eigenschap hebben om onder invloed van UV-licht (via de zon of zonnebanken) een reactie te veroorzaken op de huid. Dit kan leiden tot huidirritatie (rode huid, jeuk, uitdroging, schilfering) of in het ergste geval zelfs brandwonden.

Mocht je dus graag citrusoliën gebruiken op je huid, in een draagolie, een crème of zalf, bekijk dan even onderstaand lijstje. Hierin de meest voorkomende citrusoliën (en een paar andere oliën) die reageren met UV-licht.
Zorg ervoor dat je minimaal 12-24 uur uit de zon blijft met de huid waarop je citrusoliën hebt gebruikt.

Een optie is om het toe te passen onder de kleding.

Oliën waar je rekening mee moet houden i.c.m. de zon:

 • Bergamot (Bergamot) (de Bergamotolie van Plant Therapy is begapten vrij, hierdoor is deze olie niet fototoxisch)
 • Citroen (Lemon) (de koudgeperste versie, stoom gedestilleerde citroenolie is niet fototoxisch)
 • Limoen (Lime) (de koudgeperste versie, stoom gedestilleerde limoenolie is niet fototoxisch)
 • Grapefruit (Grapefruit) (de koudgeperste versie, stoom gedestilleerde limoenolie is niet fototoxisch)
 • Zure Sinaasappel
 • Citroen verbena
 • Mandarijn blad
 • Komijn
 • Angelica wortel
 • Rue
 • Vijgenblad absolute

 

Voor de meeste oliën geldt dat als je onder een percentage van 1 a 2 % blijft, de kans op fototoxische reacties minimaal zijn. Maar nu je bovenstaande hebt gelezen: better safe than sorry!

Geniet van de zon, geniet van je etherische oliën, geniet bewust!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *