Oraal gebruik (innemen) van etherische oliën

Net als bij mijn blog over het gebruik van etherische oliën op de huid (topisch gebruik), heb ik ook al een aantal keer de vraag gehad of de oliën van Plant Therapy inwendig (oraal) gebruikt mogen worden. Net als met de oliën van X of Y.

Hier is niet een harde ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord op te geven. Want zoals inname gepromoot wordt bij oliën van merk X of Y, zijn de oliën van Plant Therapy zeker zuiver en puur genoeg om ook in te nemen.

Maar!! Plant Therapy, de gecertificeerde aromatherapeuten die daar werken en ook Est Pura adviseert dit niet. Niet om zomaar te doen. Niet om veelvuldig te doen. Niet om preventief te doen. En zeker niet om in een glas water te druppelen, te roeren en op te drinken.

Om met het laatste, vaak gegeven advies, te beginnen: water en olie mengen niet. Ook niet door te roeren of te schudden. Door etherische olien op deze manier in te nemen, technisch gezien dus onverdund, krijg je dus pure etherische olie in je mond, tegen je slijmvliezen, slokdarm en all-the-way down-under. Naast dat dit direct voor irritatie en zelfs schade kan zorgen, kan het ook lange tijd duren voor je er last van krijgt.

Het veelvuldig en preventief innemen van etherische olie is naast niet duurzaam ook niet bewezen nuttig. Het dagelijks innemen van bijvoorbeeld paracetamol doe je ook niet als je daar geen reden toe hebt.
Wil je graag je immuunsysteem een boost geven of sowieso ondersteunen, kies dan liever voor (biologische) seizoensgroente en fruit, kruiden en voldoende rust en beweging.

Het ‘zomaar’ innemen van etherische oliën valt enigsinds onder de voorgaande punten. Toch wil ik hiermee niet zeggen dat het innemen van etherische oliën nooit effectief of ondersteunend kan zijn. Wat ik wel wil zeggen is dat het raadzaam is dit zorgvuldig te doen, dat je echt weet wat je doet, waarom je dit doet en voor hoelang. Want als je na een aantal dagen nog geen positief effect ziet/merkt, dat is het waarschijnlijk niet de juiste olie/methode voor dat moment. Het beste is om een gecertificeerd aromatherapeut te raadplegen. Iemand die er voor geleerd heeft en weet waar de juiste en veilige informatie te vinden is.

Dus om toch een antwoord te geven op de vraag aan het begin van deze blog: ja, Plant Therapy etherische oliën kunnen ingenomen worden. Mits op de juiste manier, om de juiste reden en het liefst onder begeleiding van een aromatherapeut.

Het is een veelbesproken onderwerp waar velen hun eigen visie op, en mening over, hebben. Toch pleit ik voor verstandige keuzes en ‘better safe than sorry’!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *