Destilleren

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe die fantastische etherische olie in het flesje komt? Maar dan ook echt vanaf de basis.
 
Want vanuit het grote vat, (wat bij Plant Therapy trouwens zo wordt opgeslagen dat er geen zuurstof bij komt om zo de houdbaarheid niet te verkorten, maar dat is een blog voor een andere keer *makes note to self*) in het flesje is slechts de laatste stap.
 
Al vaker schreef ik dat er enorm veel plantenmateriaal nodig is om etherische olie te verkrijgen. Van de ene plant (of vrucht, boom) meer dan van de andere.
Zo heb je voor 10ml Lavendel etherische olie ongeveer 1,5kg plantmateriaal nodig
Voor 10ml Kaneel etherische olie heb je 2,25kg plantmateriaal nodig
En voor 10ml Melisse etherische olie heb je maar liefst 45kg aan planmateriaal nodig.
 
Al met al een hele hoop plantmateriaal voor je een klein flesje met pure etherische olie in handen hebt. Mede daarom geloof ik dat het verstandig is om wijs om te gaan met deze kostbaarheden. Niet zomaar achteloos te kopen en te gebruiken (of te laten staan omdat je het toch niet echt nodig hebt). En dat zeg ik zeker ook als eigenaar van Est Pura. Duurzaamheid is iets belangrijks, we hebben de aarde in bruikleen en als we onze kinderen en kleinkinderen ook nog willen laten genieten van al het moois van de schepping, dan zullen wij er verantwoord mee om moeten gaan. Ook Plant Therapy heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Op hun Amerikaanse website is daar veel over te lezen en ik zal er binnenkort eens iets over in het Nederlands schrijven (*makes second note to self*)
 
Maar terug naar hoe die kostbare olie vanuit de plant in je flesje komt. Want daar ging deze blog immers over.
 
Als er eenmaal plantmateriaal geoogst is, gaat dit zo snel mogelijk, het liefst binnen enkele uren, in een destilleerketel. Water wordt toegevoegd en aan de kook gebracht. De stoom gaat door het plantenmateriaal heen en neem de dan vrijgekomen etherische olie mee. Dit hele proces duurt, afhankelijk van de soort plant, tussen een half uur en 6 uur. Het gaat dan via een buis die gaandeweg afkoelt waardoor de stoom weer condenseert en kom dan terecht in een speciaal opvangglas. Daar wordt water en etherische olie gescheiden en houd je etherische olie over. Deze wordt vaak nog een keer gezeefd of voor minimaal 48 laten staan om zo eventuele waterresten nog te kunnen verwijderen (water en olie mengen niet, het water zakt en de olie drijft daar als het ware op). Je houdt dan zuivere etherische olie over. Deze wordt in speciale vaten vervoerd en de olie wordt op verschillende manieren getest op zuiverheid, inhoudstoffen en kwaliteit. Is dit allemaal in orde, dan wordt deze beetje bij beetje in donkere flesjes van 10ml gedaan, gelabeld en vervolgens klaar gemaakt voor de verkoop.
 
Wist je trouwens ook dat er nog een product overblijft na het destilleren van het plantmateriaal? Een product wat gelukkig steeds bekender wordt en steeds vaker wordt gebruikt. Hydrolaten/hydrosolen. Dit is het restwater van het destillatieproces. Restwater vind ik alleen heel negatief klinken, ik spreek liever over bijproduct, ook al dekt dat de lading ook niet geheel. Want het is een heel eigen product met heel veel fantastische ondersteunende eigenschappen. Ze hebben namelijk dezelfde ondersteunende eigenschappen als de etherische oliën, alleen zijn ze velen malen zachter in gebruik waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor het gebruik bij oa kinderen. De hydrolaten/hydrosolen ruiken trouwens wel wat anders dan de gelijknamige etherische olie, iets om in je achterhoofd te houden als je deze eens wilt proberen!
 
Plant Therapy heeft ook een lijn met hydrolaten/hydrosolen.
Est Pura heeft deze niet vast in het assortiment, maar mocht je nu graag eens zo’n prachtig product willen uitproberen: stuur me even een email via en ik kan het voor je mee bestellen bij de eerstvolgende voorraadbestelling in Amerika!
 
Wist jij het proces van zaaien-verzorgen-oogsten-destilleren-verkopen van je kostbare flesje etherische olie?
 
Foto: Plant Therapy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *