Voeten

De laatste tijd heb ik in een aantal gesprekken een paar keer de vraag gehad waarom ik niet net als een aantal grote etherische olie merken adviseer om de etherische oliën in een roller onder de voeten te rollen, want dat zou dan toch de beste plek zijn om de roller te gebruiken.

Afgelopen week ontving ik ook een van de vele aromatherapie-gerelateerde emails waarop ik, soms al jaren, geabonneerd ben. En ook daarin kwam het stukje naar voren over het gebruik van etherische oliën onder de voeten en dat dit niet effectief of logisch is.

Ik wil door middel van dit stukje proberen uit te leggen waarom dit geen logische plek is om de etherische olie op aan te brengen.

Als je etherische olie topisch (op de huid) gebruikt, op therapeutische basis, omdat je graag iets wilt ondersteunen, dan wil je graag dat de etherische olie goed wordt opgenomen. Daarbij speelt het gebruik van een basisolie een rol, maar de plek waar je het aanbrengt zeker ook!

Je voeten zijn om meerdere redenen niet de meest logische en meest effectieve plek. Eén daarvan is omdat de onderkant van je voeten de meest dikke huid hebben van je lichaam. Hierdoor worden de oliën minder snel en minder goed opgenomen. Ook heeft de onderkant van je voeten veel zweetkliertjes. Zweetkliertjes zorgen ervoor dat zweet naar buiten komt. Niet naar binnen. Dus ook de etherische oliën zouden ‘tegen de stroom in’ moeten gaan.
Heb je ergens last van, een insectenbeet, bepaalde buikpijn klachten of een blauwe plek bijvoorbeeld, dan kun je daarvoor verdunde etherische oliën gebruiken. Op de plek zelf. Het aanbrengen op de voeten zal hier niet bij helpen.

Wil je etherische olie gebruiken voor bepaalde emotionele ondersteuning, dan is het gebruik van een diffuser of persoonlijke inhaler effectiever. De etherische olie komt dan al gauw in het limbisch systeem, wat weer in verband staat met o.a. emoties en herinneringen.

Wil je het toch graag topisch (op de huid) gebruiken, dan kun je verdunde etherische olie in een rollerflesje gebruiken op je polsen. Je hals en het bovenste gedeelte van je borstkast zijn ook mogelijkheden.

Kun je dan nooit etherische oliën gebruiken onder je voeten? Zeker wel. Als je op therapeutische basis bepaalde oliën wilt gebruiken, maar de geur ervan te heftig vindt, dan kun je deze onder je voeten gebruiken zodat het wat minder ‘aanwezig’ is.

Ook met bepaalde voetmassages kunnen verdunde etherische oliën onder de voeten gebruikt worden.

Het gebruik van etherische oliën onder de voeten is in sommige gevallen een goede optie. In het meest van de gevallen zijn andere manieren effectiever en logischer.

Gebruik deze prachtige producten veilig en wijs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *