Etherische oliën en kinderen

Etherische oliën en kinderen

Een tijdje terug stelde ik de vraag wat jullie graag aan informatie zouden zien. Er kwam toen ook de vraag of er iets geschreven kon worden over kinderen en het gebruik van etherische oliën.
Daar ben ik de afgelopen tijd maar eens voor gaan zitten.

Plant Therapy heeft hele duidelijke richtlijnen over het gebruik van etherische oliën en kinderen. Zij hebben jarenlang samengewerkt met Robert Tisserand van het Tisserand Institute. Samen hebben ze een hele KidSafe lijn ontwikkeld met allerlei blends die veilig zijn in het gebruik bij kinderen, maar ook alle single oliën hebben een KidSafe label als deze veilig is in het gebruik bij kinderen. Daarbij is o.a. gekeken naar de verschillende inhoudstoffen van de etherische oliën en welke effecten dit heeft op een lichaam.

Bepaalde etherische oliën, zoals Eucalyptus Globulus, Rozemarijn en Pepermunt (maar er zijn er meer) kunnen door met name het hoge gehalte aan 1,8-Cineole zorgen dat ademhaling van jonge kinderen moeilijker wordt of er zelfs ademhalingstops optreden, mede doordat de slijmvliezen kunnen opzwellen. Vandaar dat er bij die oliën richtlijnen zijn vanaf wanneer deze wel veiliger gebruikt kunnen worden.

Plant Therapy gaat zelfs nog een stapje verder dan Robert Tisserand. Als een olie op één manier niet veilig is in het gebruik bij kinderen, dan krijgt deze olie niet het label ‘KidSafe’. Zoals bijvoorbeeld bij de etherische olie van Ylang Ylang. Deze olie is niet veilig bij topisch (op de huid) gebruik bij kinderen, maar in de diffuser kan deze olie wel gebruikt worden. Maar om één lijn te trekken, krijgt deze olie dan toch niet het KidSafe logo.

Dit gezegd hebbende, hoe kun je etherische oliën op een veilige manier gebruiken bij kinderen en op welke manier beter niet?

De KidSafe oliën zijn zo gelabeld dat ze veilig zijn in gebruik bij kinderen van 2 tot 10 jaar (en daarna uiteraard ook, maar boven de 10 jaar zijn de andere etherische oliën ook veilig te gebruiken).

Dit betekent echter niet dat je vanaf dat je kinderen de leeftijd van 2 jaar bereiken ongelimiteerd etherische oliën in kunt zetten. En dat geldt trouwens ook voor volwassenen, al kunnen zij zowel topisch als via de diffuser wat makkelijker de etherische oliën verwerken.
Kinderen zijn namelijk geen mini-volwassenen.

En onder de 2 jaar dan, hoor ik je denken. Ook dan is het mogelijk om etherische oliën te gebruiken, alleen zijn er meestal andere producten die ook effectief zijn maar wel een stuk zachter in gebruik, zoals bijvoorbeeld hydrolaten. Maar ook een basisolie zoals biologische amandelolie is vaak al voldoende als je bijvoorbeeld de buik/armen/benen van je kleintje wilt masseren.
Wil je toch etherische oliën gebruiken onder de 2 jaar, zorg dan voor een veilig verdunningspercentage en overleg met een (gecertificeerd) aromatherapeut.

De lever moet namelijk de etherische oliën weer verwerken/afbreken (metabolisme) die bij o.a. topisch gebruik door de huid heen in de bloedbaan terecht komen. Dit is best een klus en een lichaam (en dus ook de lever) van een jong kind is nog vol op in ontwikkeling en moet daar dan nog extra hard voor werken. Daarnaast kan er door onveilig (te veel, te vaak) gebruik van etherische oliën ook een opstapeling (build-up) ontstaan omdat je lever het niet meer goed kan verwerken wat dan weer kan zorgen voor allerlei andere vervelende gevolgen zoals overgevoeligheidsreacties. Ook bij volwassenen.

 

Maar wat dan wel.

Raadpleeg bij acute en onbekende klachten altijd eerst een (natuurgeneeskundig)arts. Bekijk en bedenk goed of het inzetten van etherische oliën het enige of beste is om te doen. Weet je niet goed welke olie je dan zou kunnen gebruiken, vraag dit dan na bij een (gecertificeerd) aromatherapeut.

Gebruik lage doses, van uiteraard KidSafe oliën. Ophogen kan altijd, indien nodig. Gebruik een juist verdunningspercentage die past bij de leeftijd en de plek op het lichaam waar je het gaat aanbrengen.

Wil je de oliën inzetten via de diffuser, dan wordt er aangeraden dit niet te doen in dezelfde ruimte als waar een kind jonger dan 2 jaar aanwezig is (sommige aromatherapeuten hanteren zelfs 4 jaar). Wil je dit toch doen, zorg dan voor voldoende ventilatie, een veilige interval en kortdurend. Dus bijvoorbeeld maximaal 10 minuten de diffuser aan en vervolgens voor 20 minuten uit en dan eventueel nog zo’n sessie. Of de diffuser 10 minuten aan en daarna uit en dan pas met je kind deze ruimte binnengaan.

Maar ook hier zijn er alternatieven. Wil je graag iets rustgevends voor op de slaapkamer, dan kun je, zeker bij jonge kinderen, beter een hydrolaat gebruiken van bijvoorbeeld Lavendel of Kamille en dit op het dekentje sprayen voor je kind naar bed gaat. Of een maceraat maken van lavendel of kamille, om dezelfde twee nog eens te noemen. Met deze maceraat kun je zelf een balsem maken, of een massageolie. Minder geconcentreerd dan etherische oliën, maar zeker ook effectief.

Voor oudere kinderen kan een diffuser makkelijker ingezet worden. Maar ook hier geldt: let op KidSafe oliën en een veilige interval. Zomaar de diffuser de hele dag aan laten staan, zeker zonder interval, is niet aan te raden om eerdergenoemde risico’s. En ook ’s nachts, wanneer jij en/of je kinderen 6, 7, 8 of misschien wel 12 uur in een ruimte zijn, is dat iets wat niet aan te raden is. De diffuser even aanzetten vlak voor de kinderen naar bed gaan, een aromasteen (passieve disffuser) of een roller met verdunde etherische olie zijn twee andere manieren die veiliger zijn.

 

Veilige verdunningspercentages vind je uitgebreid beschreven in deze blog:

https://www.estpura.nl/2020/03/27/verdunnen-verdunnen-verdunnen/

 

Samenvattend:

Etherische oliën en kinderen kunnen goed samengaan, mits er gelet wordt op leeftijd en de manier van (veilig) gebruik. Voor hele jonge kinderen, onder de 2 jaar, zijn er zeker ook andere/veiligere alternatieven.

Gebruik een diffuser met een veilige interval, nooit zomaar de hele dag en/of nacht. Hydrolaten, een aromasteen/passieve diffuser of een roller met verdunde etherische olie zijn andere veilige manieren om etherische oliën te gebruiken bij kinderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *