Passieve diffuser

lotus difuser
Als aanvulling op mijn blogpost over ‘etherische oliën en kinderen’ nog een kort stukje over de passieve diffuser.

De passieve diffuser is een subtielere manier om gebruik te maken van etherische oliën. De etherische oliën worden niet actief in de omgeving gebracht zoals met een ultrasone diffuser.

Mede daarom is een passieve diffuser een veiligere optie om te gebruiken in bijvoorbeeld een slaapkamer. Toch de voordelen van de etherische oliën, maar niet zo direct als met een ultrasone diffuser.

Er zijn verschillende soorten passieve diffusers. Zo heb je aromasieraden, reed-diffusers en aromastenen. En deze laatste heb je er in verschillende vormen, maten en materialen, maar meestal zijn ze gemaakt van terracotta (rode gebakken klei) of witte gebakken klei. Beiden ongeglazuurd, in ieder geval aan de bovenkant, zodat de etherische olie in het materiaal trekt om vervolgens langzaam te verdampen/vervliegen.

Doordat de etherische olie niet actief in de omgeving wordt gebracht, is ook de geur een stuk subtieler, minder sterk. Hierdoor is een passieve diffuser het meest geschikt voor kleinere ruimtes, op je bureau als je aan het werk bent, in de keuken, het toilet, de caravan of slaapkamer.

Etherische oliën worden vaak in drie geurgroepen ingedeeld. Zo heb je boventonen (top notes), hartnoten (middle notes) en basisnoten (base notes). Vooral de hartnoten en basisnoten blijven langer aanwezig bij een passieve manier van diffusen. Dit zijn de wat zwaarder ruikende oliën zoals bijvoorbeeld Eucalyptus, Kamille, Ylang Ylang, Cederwood, Patchouli en Frankincense.
Om een mooie blend te creëren heb je oliën uit alle 3 de categorieën nodig. Ze brengen balans in het uiteindelijke aroma wat vrijkomt.

 

Als je geen kant-en-klare blend wilt gebruiken, maar graag zelf wat samenstelt voor op je passieve diffuser, is het goed om dit eerst in een apart flesje te doen (vergeet niet op te schrijven wat je erin hebt gedaan) om daarna enkele druppels te gebruiken op de passieve diffuser.
Omdat de poreuze klei de oliën opneemt kan het zijn dat er enige verkleuring optreedt. Het is goed om je hiervan bewust te zijn voor je de olie erop druppelt. Wil je er iets kunstzinnigs van maken, kun je daar rekening mee houden
Wil je de passieve diffuser gebruiken in het bijzijn van kinderen, blijft het van belang om te kijken naar de KidSafe oliën.
 
Est Pura heeft de Lotus Passive Diffuser in het assortiment. Een prachtige wit poreuze lotusbloem op een mooi houten onderzetter.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *