Precisiewerk

Nauwkeurigheid, precisiewerk en zorgvuldigheid.
Allemaal termen die met elkaar samenhangen. In ieder geval voor het onderwerp wat ik graag wil aansnijden.

De laatste tijd zie ik op social media meer en meer de termen ‘ongeveer’, ‘een beetje’, ‘een aantal’ en ‘op gevoel’ voorbijkomen. En dat in posts en DIY-recepten waarin ook etherische oliën gebruikt worden.

Ik kan natuurlijk nooit voor een ander besluiten hoe iemand een recept maakt voor zichzelf. Ik kan, en wil, de wereld niet veranderen.
Wat ik wel hoop, is een stukje veilige en onderbouwde informatie delen zodat mensen zelf kunnen beslissen wat ze er mee doen. Maar dat het wel bekend is.

Als ik een DIY-recept maak, en of dit nu een lippenbalsem, een handcreme, een bodybutter of badzout is, er gaat altijd een tijd van berekenen aan vooraf.
En als ik iets voor iemand anders maak, op papier of een echt product, dan zorg ik dat ik het nog minimaal 3x nareken. Safety above all.

Het gevaar zit hem in dat je met ‘ongeveer’ of ‘op gevoel’ enorm kunt over-dosseren met etherische oliën en dat kan vervelende effecten hebben. Van overgevoeligheidsreacties tot serieuze verwondingen.
Zomaar 1 of 2 druppels in je hand druppelen met een scheutje plantaardige basisolie en dat op je gezicht smeren kan dan leiden tot huidirritatie en uiteindelijk tot build-up in je lichaam waardoor je bij het kleinste beetje al een vervelende reactie kunt krijgen.
Maar ook zomaar een aantal druppels van verschillende etherische oliën in een rollerflesje druppelen en aanvullen met een plantaardige basisolie kan leiden tot problemen. Je weet dan namelijk niet welk percentage etherische oliën er in je eindproduct zit. Maar ook: er zijn verschillende etherische oliën die een eigen maximaal verdunningspercentage hebben in een eindproduct. Zo zijn er etherische oliën die je tot 5% of zelfs 10% mag verdunnen (bij incidenteel gebruik) maar er zijn ook etherische oliën die je maar tot maximaal 1%, 0,5% of zelfs nog minder mag verdunnen.

Als je dus een leuk DIY-recept hebt gevonden, check dan altijd hoeveel druppels er gebruikt worden op hoeveel ml. eindproduct.
Check daarnaast ook bij elke etherische olie die je wilt gaan gebruiken wat het maximaal te gebruiken percentage is in je eindproduct.
En bereken aan de hand daarvan hoeveel je van elke etherische olie kunt gebruiken.

Klinkt het allemaal erg ingewikkeld? Er zijn handige verdunningskaarten waarmee je makkelijke ziet en kunt berekenen hoeveel druppels je kunt gebruiken op het aantal ml.

En jij wilt toch ook graag kunnen blijven genieten van je zelfgemaakte producten? Doe het dan veilig! Dan geniet je nog langer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *